Konesaumakatto eli rivisaumakatto

Konesaumakatto tai toiselta nimeltä kutsuttu rivisaumakatto on tehty saumaamalla peltirivit tiiviisti toisiinsa, joko saumauskoneella tai käsin saumaamalla. Saumat tehdään kaksinkertaisina eli ns. tuplasaumana, lisäksi ne käsitellään tiivistysaineella.

Konesaumakatto on eri asia kuin nykyään markkinoilla usein näkyvä ns. ponttipeltikatto tai lukkosaumakatto. Konesaumakaton teko on käsityötä ja ammattitaitoisen peltisepän tekemä.

Konesaumakatto taipuu moneen muotoon

Konesaumakatto taipuu hyvinkin moneen muotoon eli jos katollasi on paljon kattolyhtyjä, aumoja, jiirejä, läpivientejä ym. ainoa oikea vaihtoehto on konesaumapeltikatto. Silloin myös nämä kohdat saadaan tehtyä RT kortin 85- 10862 mukaisesti, ilman ulkopuolisia näkyviä ruuveja/kiinnikkeitä tai ulkopuolisia listoja.

Saumatuissa peltikatoissa käytetään usein myös perinteisiä jalkarännejä eli pystykouruja. Tämä tarkoittaa että vedet ohjataan katon alaräystäälle/lappeelle tehtyä jalkaränniä pitkin syöksyihin. Eli räystäälle ei tule erillisiä vesikouruja vaan jalkaränni on niiden tilalla.

Valokuvassa tyypillinen korjaustyömaakohde Turussa: vanhan peltikaton purku ja tilalle uusi sinkitty konesaumakatto.